ДИЈАСПОРАТА МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ ЗА ГЛАСАЊЕ

ДИК промовираше апликација за македонските државјани во странство да се пријават за гласање.
Државјаните на Македонија кои се на привремена работа или престојуваат во странство, ќе можат преку апликација на Државната изборна комисија да се пријават за да гласаат на претстојните парламентарните избори. Граѓаните за кои министерството за внатрешни работи има информација дека не се во земјата, доволно е да внесат само матичен број, додека останатите неопходно е да ги внесат низа податоци за местото и државата на престој, како и локацијата каде би гласале. Повеќе

 

ПОЕТСКО ЧИТАЊЕ ВО МАКЕДОНСКАТА АМБАСАДА

Претседателството на Македонскиот сојуз на 8-9 октомври имаше богата работна програма во Стокхолм. Беа остварени контакти со претставници на АБФ и со друштвото „Даме Груев“, а Претседателството на МС и на Женскиот актив одржаа и состанок со амбасадорот на РМ во Стокхолм Александра Наќева Ружин. Во просториите на Македонската амбасада во шведската престолнина се одржа и поетско читање во кое настапија десетина автори, а во рамки на програмата на манифестацијата во Амбасадата претседателката на МС Гордана Крклинска им врачи плакети за почесно членство во Македонскиот сојуз на Јован Божиновски од Гетеборг, кој во неколку мандати во изминатите години ја извршуваше функцијата претседател на МС, како и на Томас Густафсон од Борос, кој моментно е секретар на Шведско-македонското друштво на пријателство и раководи со пројект во Кочани кој се финансира со средства од Меѓународниот центар „Улоф Палме“ во Стокхолм.

 

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА ПОЕЗИЈА ВО ШВЕДСКА

Традиционалната манифестација Ден на македонската поезија во Шведска се одржа по 26-и пат на 24 септември 2016 година во Гетеборг во просториите на Македонското друштво „Гоце Делчев“. Во поетското читање учествуваа петнаесетина автори, како и ученици кои рецитираа стихови од познати македонски поети.

На манифестацијата присуствуваа и пратеничката во шведскиот Парламент Гунила Карлсон, како и претседателот на Шведско-македонското друштво на пријателство Петер Персон кому во оваа пригода претседателката на МС Гордана Крклинска му врачи плакета за почесен член на Македонскиот сојуз. Плакета за почесно членство му беше врачена и на Гоце Џуков, актуелен претседател на „Гоце Делчев“, а неодамна за почесен член на МС беше прогласен и Петруш Атанасовски.

Како гостинка од Македонија на Денот на македонската поезија учествуваше Јулијана Наумовска, членка на здружението „Златно перо“ од Битола, при што беше промовиран и поетски зборник во издание на ова здружение во кој со свои стихови се застапени неколку автори од Гетеборг: Тереза Шалевска-Мирчева, Сузана Ѓорушевска и Румена Пупавац. По завршувањето на манифестацијата се одржа и годишно собрание на Македонското поетско друштво „Дениција“ за чиј претседател повторно е избран Ивица Челиковиќ.

 

МАКЕДОНИЈА ОДБЕЛЕЖА 25 ГОДИНИ НЕЗАВИСНОСТ

Република Македонија го одбележа 8 Септември – Денот на независноста.

На 8 септември 1991 година, се одржа референдумот на кој граѓаните со обедливо мнозинство од над 95 отсто се изјаснија за самостојна и независна држава, одговарајќи позитивно на референдумското прашање:

„Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија“.

Претходно, на 25 јануари 1991 година првиот повеќепартиски македонски Парламент ја усвои Декларацијата за незавиност.

На 17 ноември 1991 година Собранието го донесе новиот Устав на државата, што беше следен важен чекор во зацврстувањето на државноста.

Прва држава која ја призна Македонија како независна и самостојна држава беше Република Бугарија. На 8 април 1993 година со акламација во Генералното собрание на Обединетите нации Македонија беше примена за 181 полноправна членка на Светската организација. Поради противењето на Грција околу спорот со името, Македонија во Обединетите нации беше примена под привремената референца Поранешна југословенска Република Македонија.

 

ИТАРЕН АПЕЛ ЗА ФИНАНСИСКА ПОМОШ за надминување на последиците од поплавите во Македонија

Донации може да се испратат до Црвениот крст на РМ на следнава сметка:

NAME OF THE ORGANISATION: MACEDONIAN RED CROSS
BANK NAME: KOMERCIJALNA BANKA AD SKOPJE
BANK ADRESS: UL. ORCE NIKOLOV NO.3. 1000 SKOPJE MACEDONIA
BANK ACCOUNT:30000000000013325730522-11
SWIFT CODE: KOBSMK2X
IBANCODE: MK07300701000001228

 

ИСЕЛЕНИЧКИТЕ ПРИЗНАНИЈА ДА СЕ ДОДЕЛУВААТ СО ПОГОЛЕМА ОБЈЕКТИВНОСТ

Соопштение на Претседателството на Македонскиот сојуз во Шведска по повод одлуката за годинашните иселенички признанија повеќе

 

ИСЕЛЕНИЧКИ ПРИЗНАНИЈА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ - ЗЛАТНА КОКОШКА НА БУНИШТЕ

Вест за годинешните иселенички признанија од претседателот на РМ Ѓорге Иванов ризикува бранот на очекуваната сатисфакција меѓу членовите на Македонскиот сојуз да го претвори во незадоволства, негативни реакции и збунетост поради леснотијата со која највисоките македонски државни органи ги донесуваат своите одлуки, често без проверка и ауважување на фактите и реалните состојби повеќе

 

ПОВЕЛБА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ДОДЕЛЕНА НА МАКЕДОНСКИОТ СОЈУЗ

Кабинетот на Претседателот на РМ додели две одлукувања за иселенички заслуги во Шведска - за истакнати поединци и организации во дијаспората. Доделени се Медал за заслуги (признание за истакнати поединци) на Лилјана Столиковска Андовска и Повелба на Република Македонија што му е доделена на Македонскиот сојуз во Шведска. Врачувањето на овие значајни признанија ќе се одржи во втората половуна на јули во Охрид. Меѓу годинашните добитници се и Иван Трповски од Австралија, Борче Величковски од Србија и Кирил Христовски од САД.

 

ДЕН НА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА - 7 МАЈ, ТРЕЛЕБОРГ

Во Фолкпаркен во Трелеборг на 7 мај се одржa традиционалната манифестација Ден на македонската култура во Шведска под покривителство на Македонскиот сојуз. Домаќин годинава беше друштвото „Пелистер“, а во богатата програма настапија фолклористи, пејачи, рецитатори и музичари од повеќе друштва - „Гоце Делчев“ од Гетеборг, „11 Октомври“ од Хелсингборг и МПЦО „Св.Наум Охридски“ од Малме. Се одржи и натпревар во кулинарство, „Вешта жена“ со учество на жени од шест друштва, а првото место го освои „Македонија 91“ од Халмстад. Специјални гости беа членовите на театарскиот ансамбал на МНТ од Скопје со претставата „Марко Цепенко“. Во рамки на програмата претседателката на МС Гордана Крклинска им врачи плакети на Аница Велковска и Илија Марковски кои се прогласени за почесни членови на Македонскиот сојуз. Вечерта заврши со музичка забава со популарната пејачка Сузана гавазова и оркестарот „Антика“.

 

ИЗБРАНО НОВО ПРЕТСЕДАТЕЛСТВО НА МС 2016-2018

На годишното собрание на Македонскиот сојуз кое се одржа на 2 април во просториите на ИФ „Вардар/Македонија“ во Гетеборг беше избрано ново Претседателство на МС со двегодишен мандат. Функцијата да биде нов претседател на Сојузот и е доверена на Гордана Крклинска од Гиславед, која во изминатиот мандат беше референт за култура. На собранието беше усвоена програма за работа и буџет за 2016 година. Беа назначени и почесни членови: Петер Персон, Томас Густавсон, Аница Николовска, Илија Марковски, Ѓорѓи Џуков, Абдула Таипов, Петруш Атанасовски и Јован Божиновски.

 

СЕМИНАР НА МАКЕДОНСКИОТ СОЈУЗ ВО ВИСКАДЕЛЕН

Во студијскиот центар Вискадален на 28-29 ноември се одржа семинар посветен на планирањето активности за 2016 година во рамки на дејноста на Македонскиот сојуз (МС) во Шведска. Во дводневната програма изготвена во соработка со АБФ учествуваа членовите на Претседателството на МС, претседателите на македонските друштва, како и претставници на АБФ Гетеборг и на Македонската амбасада во Стокхолм. Беа разгледани актуелни прашања поврзани со организирањето на сојузните културни манифестации, соработката со шведски организации, активностите на Женскиот актив, а беа разменети и мислења околу содржината на програмата за работа за наредната година. Во април 2016 година ќе се одржи годишно изборно собрание на МС. Посебно внимание во дискусијата привлече и прашањето поврзано со учеството на македонската дијаспора на парламентарните избори во Македонија.

 

 

ПОЕТСКИ ЈУБИЛЕЈ ВО МАКЕДОНСКАТА АМБАСАДА

Во просториите на Македонската амбасада во Стокхолм на 25 мај годинава беше одбележан 25-годишниот јубилеј на традиционалната културна манифестација „Денови на македонската поезија“ во Шведска. Јубилејното издание на оваа единствена манифестација од таков вид во редовите на македонската дијаспора во Западна Европа беше поддржано од шведски институции и организации, како и од страна на Министерството за култура на Македонија и Агенцијата за иселеништво на Република Македонија. Во програмата, која ја отвори македонскиот амбасадор во Кралството Шведска, Александра Наќева Ружин, настапија десетина поети, меѓу кои и членови на Македонското поетско друштво „Дениција“.

 

 

Barn i bil/Деца во автомобил/Folksam

 

 

 

Задгранични комитети и разграноци
blog  
Старите излитени фрази веќе се досадни бидејќи темите се многу конкретни. Си досадивме сиве овие години со верглање во празно. Интересот е се помал и ќе треба да се биде многу креативен за да се привлече вниманието кај помладите, оние кои сега се здобиваат со право на глас. Доколку настапот на политичарите не биде конкретен и не биде фокусиран, ништо не не спасува. Ни лотарија со фискална, ниту бесплатни чартери. Нашите чартери господа, одамна одлетаа. За жал, во еден правец!

НКВД

Чок јаз'к Иво-ага

Од истиот автор:„Со чисти раце!“

„Ептен су тешке речи паднуле“

Соба 48 во МТВ (втор дел)

Соба 48 во МТВ (прв дел

 

Д-р Љиљана Кочоска-Мараш: “Да им се радуваме на секој од нашите успеси“

Во Каролинскиот институт во Стокхолм, Институтот за гинекологија и акушерство, д-р Љиљана Кочоска-Мараш пред извеснo време ја одбрани својата докторска дисертација. Повеќe

 

Питата ме восхитува и ме прави покреативна
blog  
www.idividi.com.mk Собирањето на Македонците кога навиваат за нашите спортисти при некој меѓународен натпревар. Тоа не само што ме асоцира на Македонија, туку многу ми е мило кога ќе ја видам восхитеноста на нивните лица и сплотеноста во тие мигови...

 

„Игра на соништата“ на Аугуст Стриндберг на македонски јазик

 

Во Македонија има 1001 причина за возбудливо дружење
blog  
www.idividi.com.mk Македонија е земја во која дружењето е возбуда, во која, луѓето, за разлика од скандинавците, полесно се отвораат...

 

Македонски готвач
blog  

Прв и единствен Македонски традиционален готвач (двојазичен: македонски и англиски).

 

 

 

 

 

 

-

Дома  |  За Нас  |  Om Oss  |  Новости и Активности  |  Друштва  |  Галерија  |  Претседателство на МС  |  Контакт
Македонски Сојуз ©2012.

 
Design by Centrog